Mesterséges Intelligencia veszélyei

Mesterséges intelligencia

<– Kezdőlap | Még több érdekes olvasmány

Mesterséges intelligencia (MI vagy AI – az angol artificial intelligence-ből) egy gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligencia. A fogalmat legtöbbször a számítógépekkel társítjuk. A köznyelvben több külön jelentésben használják:

  1. A mesterségesen létrehozott tárgy állandó emberi beavatkozás nélkül képes legyen válaszolni környezeti behatásokra (automatizáltság) – az egyszerű szoftverágens ilyen;
  2. A mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen hasonlóan viselkedni, mint egy természetes intelligenciával rendelkező élőlény, még ha az azonos viselkedés mögött eltérő mechanizmus is húzódik meg (TI szimuláltság – ilyen értelemben beszélhetünk pl. a számítógépes játékok gép irányította karaktereinek „intelligenciájáról”);
  3. Végül, a mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen viselkedését célszerűen és megismételhető módon változtatni (tanulás) – ez utóbbi jelentés az, ami a modern MI-kutatásban előtérbe került, és jelenleg az MI fogalmával legjobban azonosítható.

Bár a mesterséges intelligencia a tudományos-fantasztikus irodalom terméke, jelenleg a számítógép-tudomány jelentős ágát képviseli, amely intelligens viselkedéssel, gépi tanulással, és a gépek adaptációjával foglalkozik. Így például szabályozással, tervezéssel és ütemezéssel, diagnosztikai és fogyasztói kérdésekre adott válaszadás képességével, kézírás-, beszéd- és arcfelismeréssel. Egy olyan tudományággá vált, amely a valós életbeli problémákra próbál válaszokat adni. A mesterségesintelligencia-rendszereket napjainkban elterjedten használják a gazdaság- és orvostudományban, a tervezésben, a katonaságnál, sok elterjedt számítógépes programban és videójátékban, de az online szövegírásban is.

A mesterséges intelligencia nagy változást hoz az életünkben – a jó és a rossz irányba is. Az Európai Parlament szakbizottságot hozott létre a technológia hatásainak vizsgálatára.

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek

Kiemelkedő digitális infrastruktúrával és a magánélet védelmét és a szólásszabadságot védő szabályozási kerettel az EU globális vezetővé válhat az adatok és a digitális technológiák területén. Erről szól az európai adatstratégia is.

Mesterséges intelligencia a közszolgáltatások területén

Az adatalapú biztonsági rendszerekkel segíthet a dezinformáció és a kibertámadások megelőzésében, valamint a minőségi információkhoz való hozzáférésben.

Biztonság

Az előrejelzések szerint a mesterséges intelligenciát a bűnmegelőzésben és az igazságszolgáltatás során is egyre többet alkalmazzák, mivel a tömeges adathalmazok gyorsabban feldolgozhatók, a fogvatartottak menekülési kockázatai pontosabban felmérhetők, a bűncselekmények vagy akár a terrortámadások is megjósolhatók és megelőzhetők. Online platformok már most is használják az illegális online magatartás észlelésére.

A katonaságban az mesterséges intelligencia felhasználható hackelés és adathalászat elleni védekezési és támadási stratégiákra is.

A mesterséges intelligencia használatának kockázatai

A felelősség kérdése: Ki a hibás a MI okozta károkért?

A technológiával kapcsolatban az egyik legnagyobb kihívás annak meghatározása, hogy ki felelős a mesterséges intelligenciával működtetett eszköz vagy szolgáltatás által okozott károkért. Egy példa: az önvezető autóval járó balesetben a károkat a tulajdonosnak, az autógyártónak vagy a programozónak kell fedeznie?

Ha a gyártó nem elszámoltatható, akkor az csökkentheti az emberek bizalmát a technológia iránt, ugyanakkor a szabályozás is lehet túl szigorú és elfojtja az innovációt.

Kockázatok az alapvető jogok tekintetében

Ha nem kezelik megfelelően, a mesterséges intelligencia téves döntésekhez vezethet, vagy az etnikai hovatartozásra, nemre, és életkorra vonatkozó adatokkal befolyásolhatja a döntéseket egy ingatlan bérbeadása vagy akár egy elbocsátás során. Emellett befolyásolhatja a magánélethez és az adatvédelemhez való jogot. Használható például arcfelismerő berendezésekben, vagy online nyomon követés és profilalkotás céljából.

A mesterséges intelligencia szerepet játszhat a gyülekezési és tiltakozási szabadság sérelmében is, mivel nyomon követhet a bizonyos eszmékhez, vagy akciókhoz kötődő személyeket.

A MI hatása a munkahelyekre

A mesterséges intelligencia használata várhatóan számos munkahely megszűnését is magával hozza. Bár a MI várhatóan jobb munkahelyeket is teremt, az oktatásnak. A képzésnek döntő szerep jut majd abban, hogy képzett munkaerőt biztosítson a területen.

Biztonsági kockázatok

Az emberrel fizikai kapcsolatban álló alkalmazások is jelenthetnek biztonsági kockázatot, ha rosszul tervezik meg, vagy feltörik, visszaélnek vele.

<– Kezdőlap | Még több érdekes olvasmány