Fenyő-ügy: Portik titokban felvette a rendőrségi kihallgatását

Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás

<– Kezdőlap | Még több érdekes olvasmány

Fenyő-ügy avagy a hírhedt Fenyő-gyilkosság. Egy merénylet volt Fenyő János médiavállalkozó ellen Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán 1998. február 11-én. A gépfegyveres támadásban Fenyő a helyszínen életét vesztette, az eset pedig az 1990-es évek végén Magyarországon zajló „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkossága lett.

Fenyő János médiavállalkozó sikeres fényképészként kezdte a karrierjét az 1970-es években. Az 1980-as években már külföldön is, azon belül Kaliforniában dolgozott huzamosabb ideig, ahonnan már amerikai állampolgárként tért haza 1987-ben. 1988-ban megalapította médiavállalkozását VICO néven, ami rövid idő alatt a videókazetta kölcsönzői és árusítói piac egyeduralkodójává vált. Az ebből befolyó pénzből számos akkoriban jól menő, ismert újságot felvásárolt a gyermeklapoktól (pl. Buci Maci) a tinimagazinokon át (pl. Bravo-lapcsalád) a hírlapokig (pl. Népszava).

Ezeket a felvásárlásokat (ahogy a Vico beindítását is) részben alvilági pénzekből fedezte. Mivel a videókazetta-üzlet mindenféle forgalmazási és egyéb engedélyek híján hamar feltűnt az amerikai kiadóknak, akik jelentős összegű pereket akasztottak a nyakába, amelyeket egyrészt megnyertek, másrészt a Vicót eltiltották a további kazettaforgalmazástól.

1998-ra Fenyő vállalatbirodalma a feltételezések szerint 15-17 milliárd forintot ért.

A gyilkosság

1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán. Éppen egyik barátnőjével beszélt telefonon, amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott, és a kezében lévő Agram 2000 típusú, hangtompítóval felszerelt géppisztolyból az anyósülés felőli ablakon keresztül mintegy 20-25 lövést adott le közvetlen közelről a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette. Az elkövető ezután futva távozott a helyszínről.

Fenyő-ügy egyik fő témája

Fenyő-ügy egyik fő témája az volt, hogy Titokban felvette rendőrségi meghallgatását az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság miatt jogerős fegyházbüntetését töltő Portik Tamás – tudta meg a Magyar Nemzet.
Úgy tudjuk, ez a felvétel is azoknak a hanganyagoknak a része, amiket a rendőrség négy éve foglalt le. Portikot a Fenyő-gyilkosságon dolgozó rendőrök hallgatták meg még 2006-ban. A beszélgetés, amiből a lap megismert több részletet, igazi csemege: szóba kerül a politika, két alvilági nehézfiú, Gyárfás Tamás, Princz Gábor, a szlovák titkosszolgálat, de még a móri mészárlás is.

A bizalmas rendőrségi meghallgatását is rögzítette Portik Tamás, az alvilág rettegett alakja. Többek között ez derül ki abból, az olajos vállalkozó által rögzített, több mint százórányi hangfelvételből, amit még 2018 végén foglalt le a rendőrség a Fenyő-gyilkosság nyomozása során. 

Hanganyag

A Fenyő-ügy a hanganyagoknak csak egy kisebb részét képezi a Fenyő-ügy két vádlottjának, Gyárfás Tamásnak és Portik Tamásnak a beszélgetése. A maffiózó a ’90-es évek elejétől szinte az egész életét, köztük alvilági üzlettársaival, közéleti szereplőkkel és rendőrökkel való társalgását rögzítette. 

Utóbbival kapcsolatban tudott meg részleteket a lap, az akkor már az olajügyek miatti szökéséből hazatérő, szabadlábon lévő Portikot ugyanis még 2006-ban hívták be egy meghallgatásra a rendőrök az Aradi utcában. 

Döglött ügyek osztálya

A Kovács Lajos vezette, a Fenyő-gyilkosságban is nyomozó döglött ügyek osztályának munkatársai azért akartak beszélni az olajmaffiózóval, mert akkor jutott a tudomására rendőrségnek, hogy kapcsolatban állhat Gyárfás Tamással, akit már akkor a Margit utcai gyilkosság megrendelőjének tartottak.

Nem mondott konkrétumokat

Portik, úgy tudjuk, a Gyárfással való kapcsolatáról nem mondott konkrétumokat (azon kívül, hogy tőle bérelt házat 1994-ben, illetve 2004-ben az élettársa Gyárfással cserélt ingatlant). Fenyő másik üzleti riválisáról, Princz Gábor volt Postabank-elnökről annyi említést tett, hogy jóban vannak és Princztől többször számíthatott anyagi támogatásra. 

Azt persze a maffiózó többször hevesen kikérte magának, hogy összefüggésbe hozzák Fenyő János kivégzésével, annak ellenére, hogy a nyomozók nemhogy nem gyanúsították meg, de akkor még szinte semmilyen bizonyíték nem volt a kezükben Portikkal kapcsolatban.  

A bűnöző egyébként sokszor elkalandozott a több órás meghallgatása során és beszélt gyerekkoráról, múltjáról, alvilági társairól, de még a politikáról is. Portik a rendőröknek arra utalt, egyik politikai oldalhoz sem kötődik, őt egyedül a pénz és az üzlet érdekli, majd viccesen megjegyezte, ha egyszer beszállna a politikába, akkor a „pénz pártját” alapítaná meg. 

Megjegyzendő

Megjegyzendő, hogy ezzel ellentétben két évvel később, 2008 nyarán Laborc Sándor volt titkosszolgálati vezetőnek a maffiózó már arról beszélt, hogy mindent meg fog tenni az MSZP 2010-es győzelméért, mert fél attól, ha visszatér a Fidesz, és Pintér Sándor újra belügyminiszter lesz, őt börtönbe fogják csukni. 

A kétezres évek közepén ugyancsak erről panaszkodott Gyárfás Tamásnak, akit arra kért, kapcsolatai segítségével hozza őt össze Gyurcsány Ferenccel, mert az azóta több leszámolás miatt elítélt Portik tőle várt menedéket. Gyárfás állítja, nem teljesítette Portik kérését.

Megemlítette

Visszatérve a 2006-os rendőrségi meghallgatásra, Portik azt is megemlítette a nyomozóknak, hogy szerinte a politika belefolyik a nyomozásokba és a bírósági ítéletekbe. Erre példaként a móri gyilkosságot említette meg, mint mondta, a politikusok nagy nyomás alá helyezték a rendőrséget azért, hogy legyen eredmény. Portik fel is tette a rendőröknek a kérdést, hogy szerintük tényleg Kaiser Ede gyilkolt Móron? 

Majd azzal folytatta, hogy az alvilágban azt beszélik, nem Kaiserék követték el a nyolc halálos áldozatot követelő mészárlást. Kaiser ebben az időszakban még jogerős tényleges életfogytiglani büntetését töltötte és a valódi elkövetők ekkor még nem kerültek képbe. 

Portik egyébként arról beszélt, hogy szerinte külföldiek követték el a tömeggyilkosságot. A maffiózó arról győzködte kihallgatóit, hogy magyarok ilyet nem csinálnak, majd hozzátette, ilyet még az alvilág két rettegett nehézfiúja, az azóta a Döcher-gyilkossággal és a dunaszerdahelyi mészárlással is meggyanúsított Turek és Tanyi György sem tesznek, pedig Portik szerint ők is „ölnek, lövöldöznek, késelnek”, de olyat, ami Móron történt, nem tennének. 

Külföldi szálak

A külföldi szálban Portiknak nem lett igaza, hiszen a később képbe került valódi elkövetők, a börtönben öngyilkosságot elkövető Nagy László és Weiszdorn Róbert is magyar állampolgárok. 

Az olajmaffiózó egyébként a rendőröknek az Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban is külföldi vonalat említett, miszerint biztosan a szlovák titkosszolgálat robbantott Budapest belvárosában. 

Ebben az esetben csak részben ferdített, hiszen az Aranykéz utcai robbantónak, Jozef Rohácnak volt kapcsolata a szlovák titkosszolgálathoz, de a legújabb rendőrségi megállapítások szerint az olajügyek koronatanújának kivégzése „sima” alvilági leszámolás volt. Azt ugyanakkor Portik Tamás végig tagadta, hogy a négy halálos áldozattal járó merénylethez neki köze lenne (pedig 2017-ben mint Rohác megbízóját jogerősen elítélték).

Érdekesség

Érdekesség, hogy Portikot egy évvel letartóztatása előtt, 2011 júliusában ugyancsak behívták a rendőrségre, ugyanis a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tanúként akarta kihallgatni a Fenyő-gyilkosság ügyében. Azt nem tudjuk, hogy Portik ezt a kihallgatását is rögzítette-e. 

Azt, hogy a bűnözőt meghallgatták, egy rendőri jelentés bizonyítja, amiben azt is leírták, hogy Portik a rendőröknek kerek-perec kijelentette, hogy megtagadja a vallomástételt és nem segíti a hatóságok munkáját, helyette jegyzőkönyvön kívül kezdett el beszélni saját alvilági szerepéről, a 90-es években elkövetett emberölésekről úgy, hogy azzal riválisait hozza nehéz helyzetbe. 

Például megemlítette, hogy Prisztás József alvilági vállalkozót a vagyonának örököse, H. István ölette meg. Ebben az ügyben azóta kiderült, hogy a jogerős ítélet szerint Portik volt a bűncselekmény felbujtója.  Az olajmaffiózó néhány mondatot az NNI-nek is beszélt Gyárfás Tamásról, de a hatóságok számára használható dolgot ezúttal sem mondott.  Inkább arról beszélt, hogy a Fenyő-ügyben „majdnem minden érintettnek politikai és magas rangú rendőri kapcsolatai vannak” ,és a „fejére koppintanának”, ha ezekről beszélne.  

A maffiózó

A maffiózó ezzel összefüggésben megemlítette azt is, hogy pontosan tudja, Mercedes gépkocsijába „GPS jeladót, valamint a kocsi fejtámlájába lehallgató berendezést szereltek be”. Később kérdés nélkül közölte kihallgatójával: „neki is van olyan kapcsolata”, aki annak idején időben értesítette arról, hogy még az olajügyek miatt ellene 1997-ben kiadott elfogatóparancs előtt hagyja el az országot. 

Portik arról is említést tett, hogy az azóta már rendőrök megvesztegetése és adócsalás miatt rács mögött ülő Vizoviczki László rendőri segítséggel tud a szórakozóhelyein nagy mennyiségű kábítószert terjeszteni, őt pedig az FBI a magyar alvilág, a rendőrök és a politika összefonódásáról faggatta a 2010-es kormányváltás előtt Bécsben. 

Az amerikaiak zsarolták

Portik szerint az amerikaiak azzal zsarolták, hogy neki és családjának megtagadják a beutazási lehetőséget az USA-ba. Ezek után állítása szerint kénytelen volt részletes vallomást tenni. A jegyzőkönyvön kívül tett „vallomásában” Portik még arról is beszélt, hogy az olajozásból származó vagyonok jó részét a honatyák és a hatóságok vágták zsebre. 

A Fenyő-ügy jelentés legvégén az olajmaffiózót kihallgató rendőrtiszt leírta, hogy „Portik az egész beszélgetés alatt azt próbálta elhitetni, hogy ő is csak egy áldozata a 90-es évektől kezdődően a történteknek”, azonban elszólta magát, amikor megemlítette, hogy „tudomása van arról, hogy személyét kapcsolatba hozták az Aranykéz utcai robbantással.

<– Kezdőlap | Még több érdekes olvasmány