Dubajozás – mi történik ott valójában?

Dubajozás – Vajon miért járnak a nők Dubajba

<– Kezdőlap | Még több érdekes olvasmány |

Dubaj (hivatalos magyar átírása szerint) vagy Dubai (az elterjedt angol átírás szerint) az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa és az azonos nevű emírség (emirátus) fővárosa.

A 18. században kis halászfaluként alapított város a 21. század elején gyorsan növekedett, a turizmusra és a luxusra összpontosítva. Itt található a világon a második legtöbb ötcsillagos szálloda és a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burdzs Kalifa. Dubaj napjainkban a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

Az Arab-félsziget keleti részén, a Perzsa-öböl partján fekszik, és az utas- és teherszállítás egyik legfontosabb globális közlekedési csomópontja. Az olajbevételek segítettek felgyorsítani a város fejlődését, amely már egyébként is jelentős kereskedelmi csomópont volt. A 20. század eleje óta a regionális és nemzetközi kereskedelem központja, Dubaj gazdasága a kereskedelem, az idegenforgalom, a légi közlekedés, az ingatlanok és a pénzügyi szolgáltatások bevételeire támaszkodik. Az olajtermelés 2018-ban az emírség GDP-jének kevesebb mint 1 százalékát adta. A számtalan innovatív, nagyszabású építészeti és egyéb beruházásaival, valamint kiemelkedő sporteseményeivel szintén ismertté vált a világ számára. A város lakossága körülbelül 3,49 millió fő (2021-ben).

Vajon miért járnak a nők Dubajba

Sok pletyka terjed arról, hogy valójában miért járnak a nők Dubajba, a luxus fővárosába, és bár eddig is elég merész dolgokat lehetett hallani vagy éppen olvasni, az alábbi történet minden képzeletet felülmúl.

Nem éppen tökéletes angolsággal számolt be történetéről egy 24 éves nő a Reddit egyik felhasználóján keresztül, így egyre többen szereznek tudomást arról, hogy a valóságban mit takar a luxus és a csillogás aranyszínű bársonyleple. Hősnőnk egyébként a barátnőjének köszönheti a kiruccanást, ugyanis a repülőjegyét és a szállását is ő fizette, aki azt is mondta neki, hogy rengeteg pénzhez juthat egész gyorsan, ami valamiért nem volt gyanús a nőnek. Az sem, hogy mindössze öt napra érkeztek az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városába. 

Dubajozás – a kezdet

Az első benyomások után aztán egy férfi megkörnyékezte a lányt, aki elmondta, szeretne vele tölteni egy éjszakát egy csendes helyen, amiért cserébe egy egész napos bevásárlókörutat ajánlott fel, illetve 50 ezer dollárt is. A nő persze megszólalni sem tudott az ajánlat hallatán, majd barátnője biztatta, hogy nyugodtan fogadja el a lehetőséget, és gondoljon arra, hogy milyen szép táskákat vehet majd magának. 

„Magamban azt gondoltam, senkinek nem kell tudnia, hogy a testemmel fizettem az ékszerekért és a ruhákért, távol vagyunk az otthontól, és ami Dubajban történik, Dubajban is marad. Aztán elkövettem a hibát, hogy elfogadtam az ajánlatot”

– fogalmaz hősnőnk, aki később aláírta a titoktartási szerződést, megkapta a pénzt, majd a napot vásárolgatással töltötte egy testőr kíséretében, és a beszámolójában hosszasan listázta, hogy milyen luxuscikkeket vásárolt magának. Ezt követően a testőr hazavitte, közölte vele, hogy tízre érkezik érte.

„Egyszerűen nem tudtam elhinni, olyan volt, mint egy álom, és annyira boldog voltam a vásárolgatás után, hogy nem is igazán érdekelt, hogy mi történik a továbbiakban”

– ecsetelte. A shopping utáni eufória azonban nem tartott valami sokáig, a testőr megérkezett, egy luxusvillába vitte a lányt, ahonnan egy luxusjachtra kísérte őt, és ekkor jött az első meglepetés. A férfi, aki ajánlatot tett neki az éjszakára, másik négy társával várta.

Dubajozás – amikor már „Nem állt jogomban megszólalni”

„Nem állt jogomban megszólalni, ki kellett bírnom, ami következik. Azt hittem, hogy egy férfival lesz dolgom, de egycsapásra minden megváltozott. Egyszerűen nem találom a szavakat, a tűréshatáromon jócskán túlléptek, a szexuális tárgyuk voltam, de annál sokkal rosszabb. A szexuális szadizmusuk tárgya én voltam!”

– emlékezett vissza a fiatal nő a nagyjából két héttel korábbi történésekre. Felidézte, hogy többek között pórázra kötötték és kényszerítették, hogy egy kutyával közösüljön, és közben nem tudott megszólalni, mert a száját is betömték. Miután végeztek a lánnyal, a vízbe dobták, ahonnan a testőr mentette ki.

Nagyjából hajnal négy óra körül ért vissza a hotelbe, majd reggel kilenc körül a barátnője is megérkezett, aki, miután a történetet meghallgatta, azt mondta, hogy azért nem szólt előre, mert ez nem mindig ilyen, van, hogy tényleg csak szexről van szó. 

„Annyira összetörtem, hogy csak az öngyilkosságra tudok gondolni, azt hiszem, meg fogok őrülni, suttogást hallok, amikor nem is beszél hozzám senki, becsukom a szemem és emlékszem a pillanatra, amikor megaláznak és rajtam röhögnek” 

– számolt be az érzéseiről a tortúra után a fiatal nő. aki nem valószínű, hogy egyhamar visszatér a pompa fővárosába, Dubajba. 

Dubajozás – magyar nők gyakoriak – 12 férfi jut egy nőre naponta

Az üggyel az Európai Unió is foglalkozik, több tízezer nő érintett.

A Sberbank bedőlése sokakat érintett érzékenyen, egyebek mellett az ügyvéd-modell Zimány Linda is jelentős anyagi veszteségekről számolt be követőinek a közösségi médiában. Nem mindenki sajnálta, az egyik sarkos vélemény például így hangzott:

„Oda a dubaji k*rválkodásból összeszedett milliók… te ostoba birka.”

Az otromba hangnemben elkövetett alaptalan vádaskodás kapcsán a Promotions.hu is felelevenítette, mi is volt az a bizonyos „dubajozás”, amely bő egy évtizede a hazai celebvilágot is felkavarta.

Több magyar celeb is érintett

Több magyar hírességet is meggyanúsítottak akkor, hogy pénzért nyújtott szexuális szolgáltatást a közel-keleti Dubajban, jómódú arab férfiaknak. Annak idején Éden Szandra és Molnár Anikó vállalták fel azt, hogy névvel és arccal beszéljenek a dologról, bár maguk csak „ártatlanabb” szórakoztatási formákban vettek részt.

A „dubajozás” azonban ma is létező jelenség

A „dubajozás” azonban ma is létező jelenség, az elsősorban kelet-európai nők továbbra is kapósak az ottani gazdagok körében. Nem tudhatjuk, hogy Magyarországról is tesznek-e kiruccanásokat hölgyek (netán celebek) a dúsgazdag olajországba, de máshonnan biztosan zavartalan az alkalmi beutazás, amelyet emberkereskedelemnek is hívhatunk.

Már az Európai Unió is rámutatott, hogy az Egyesült Arab Emírségek (köztük Dubaj) mellett Bahrein, Szaúd-Arábia és Libanon gazdag férfijai érintettek ebben a kérdésben. Az egyik kiinduló ország pedig Moldova, ahonnan a nem túl jó anyagi körülmények között élő nők kénytelenek ilyen módon, lényegében prostitúcióval pénzhez jutni.

Egy görög elemzés szerint egyedül Dubajban 45 ezer nő ragadt benn a helyi prostituált-hálózatban. Mellettük a tinédzser korú fiúk is keresettek, a kelet-európai celebek tehát csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Az említett Moldovából évente 25 ezren ruccannak el a Közel-Keletre, anyagi soruk jobbra fordulása érdekében. A többségük aztán megaláztatásban és bántalmazásban is részesül, például az a Victoria nevű hölgy, akit a Daily Mail szólaltatott meg.

„Egy gyerekkori barátom mesélte, hogy egy dubaji butikban dolgozott, és szívesen segít nekem hasonló munkát keresni. Összehozott egy fickóval, aki eljuttatott Odesszába, majd Kijeven keresztül Dubajba”

– kezdte a fiatal nő a kalamajkája ismertetését. Odakint egy oroszul beszélő nő vette pártfogásába, aki több kelet-európai lányt is pátyolgatott. Persze, nem sokáig, miután ugyanis megszerezte Victoria útlevelét, lényegében eladta prostituáltnak. Ha a nő nem volt hajlandó dolgozni, akkor ütlegelték, és enni sem adtak neki.

Dubajban gyakran találunk 12 éves gyerekeket is ilyen sorban, a Moldovából érkezők 10 százaléka kiskorú. Egy Irina nevű nő az otthoni bántalmazás elől menekült Dubajba, abban bízva, hogy jobb helyzetbe kerül. De már Törökországban megerőszakolta az egyik férfi, aki az ügyei intézését vállalta.

„Bezárva és állandó felügyelet alatt nem láttam kiutat a helyzetből. Legyengültem az éhségtől és a bántalmazásoktól, ezért elvállaltam a klienseket. Mindennap az utcán és éjszakai klubokban dolgoztam, legalább egy tucat férfit kiszolgálva”

– mesélte Victoria, rámutatva, milyen óriási kockázatot vállal az, aki idegenbe szakadva kerül bele ebbe a körbe.

<– Kezdőlap | Még több érdekes olvasmány |