Pablo Escobar szeretője elárulta, milyen élete volt a drogbáró mellett

Pablo Escobar évekig volt a kartellfőnök szeretője, viszonyukról pedig könyvet is írt, Szerettem Pablót, gyűlöltem Escobart címmel. A könyv alapján film készült Penelope Cruz és Javier Bardem főszereplésével.

A drogbáró, Escobar decemberben lett volna 72 éves. 1993. december másodikán, 44 évesen, mindössze egy nappal a születésnapja után.

Pablo Escobar
Pablo Escobar

A Kokainkirály

Teles neve: Pablo Emilio Escobar Gaviria, becenevén „El Doctor”, „El Patrón” vagy „Don Pablo”. 

Pablo Escobar neve bizonyára senki számára nem cseng ismeretlenül: a világ egyik leghírhedtebb bűnözőjévé vált. A kolumbiai drogbáró hatalmának csúcsán az egész világon megtermelt kokainmennyiség kereskedelmének 80%-át tartotta a kezében. Olyan vagyonra tett szert, amit elképzelni sem lehet.

Forbes szerint ő volt a világ 7. leggazdagabb embere

1989-ben a Forbes szerint ő volt a világ 7. leggazdagabb embere, naponta akár 60 millió dolláros nyereséget is képet volt megtermelni.

A medellíni kartell irányítóját szinte az egész világ gyűlölte, szülőhazájában azonban az emberek szinte bálványozták őt, amiért Kolumbiában otthonokat építtetett a szegények számára, utakat és sportstadionokat hozott létre, valamint több ezer munkahelyet biztosított a rászorulóknak.

Szerettem Pablót, gyűlöltem Escobart

Titkos szeretőjének könyvcíme, a Szerettem Pablót, gyűlöltem Escobart tehát mondhatni igen találó, hiszen az emberekből tényleg csak ezt a két érzelmet volt képes kiváltani. Családja tisztelte, becsülte és szerette őt, míg Kolumbián kívül egyszerűen undorodtak tőle és nézeteitől az emberek, nem véletlenül: rengetegen igazi szörnyetegnek tartották őt erőszakos cselekedetei miatt, amelynek köszönhetően több ezer ártatlan ember halt meg. Nevéhez kapcsolható még egy utasszállító repülőgép felrobbantása, amelyben 107 ember vesztette életét, de három elnökjelölt, több tucat bíró, újságíró és politikus meggyilkolásáért is őt tartják felelősnek.

Pablo Escobar szeretőjével
Pablo Escobar szeretőjével

Bár többször letartóztatták őt kokainbirtoklásért és a kábítószerrel való kereskedelemért, soha egyetlen per sem indult ellene, mert az ellene tanúskodó rendőrök vagy szemtanúk rendre meghaltak tisztázatlan körülmények között. Escobarnak tehát olyan hatalma volt, ami szinte mindenre kiterjedt, így minden bűncselekményt megúszott, végül azonban leszámoltak vele egy üldözés során, amikor elszökött a saját maga által építtetett luxusbörtönből: másfél évig szökésben volt, végül azonban azonosították a helyet, ahol bujkált.

Épp fiával beszélgetett telefonon, így sikerült a rendőrségnek lenyomoznia tartózkodási helyét – halálát a mai napig rejtély övezi, a hivatalos jelentés szerint egy amerikai-kolumbiai elit alakulat végzett vele egy tűzharc során, fia azonban azt állítja, apja öngyilkos lett és fejbe lőtte magát. Életében azonban több nő szívét is meghódította: felesége, Victoria Eugenia Henao csupán 15 éves volt, amikor a drogbáró feleségül vette őt, házasságuk alatt azonban megjárta a mennyet és a poklot is. Pablónak ugyanis köztudottan több szeretője is volt, amiről bár az asszony tudott, szemet hunyt felette. Éppen ezért nem meglepő, hogy Escobar éveken át viszonyt folytatott egy kolumbiai, gyönyörű újságíróval, aki könyvében leleplezte, milyen volt az élet a Kokainkirály mellett.

Őszinte vallomás

A kolumbiai tévébemondónő, Virginia Vallejo kegyeiért több milliomos is versengett, így ismerte meg Escobart is, akivel négy évig tartó viszonyba bonyolódott, élete pedig hamar veszélyben kezdett el forogni a kapcsolatnak köszönhetően. Virginia szemtanúja volt az alvilági életnek, amelybe Escobar vezette be, de koronatanúja lett két, elképesztő horderejű bűncselekménynek is: egy elnökjelölt meggyilkolásának, és az Igazságügyi Palotában lezajlott túszdrámának. Felmerülhet tehát bennünk a kérdés, vajon hogyan tudott egy szépséges hölgy szerelmes lenni egy szörnyetegbe? Nos, Virginia erről is lerántotta a leplet könyvében, amely három részből áll: Az ártatlanság napjai és az álmok; A pompa és a rettegés napjai; A távollét és a csend napjai.

Ez a csodaszép hölgy lágyította meg a kartellfőnök szívét

A kolumbiai tévébemondónő, Virginia Vallejo kegyeiért több milliomos is versengett
A kolumbiai tévébemondónő, Virginia Vallejo kegyeiért több milliomos is versengett

A fejezetek remekül tükrözik kapcsolatuk fázisait: „Pablóval elvesztettem a józan eszem, ő pedig szintén elvesztette a fejét, amikor velem volt. Olyankor csak egy férfi volt, akit üldöz az igazságszolgáltatás, én pedig egy nő, akit felkapott a média, mert elcsábított egy nős, kétgyermekes drogbárót. Ismertük a másikat, és szükségünk volt egymásra minden fájdalom, bűncselekmény és bűn ellenére” – írja Virginia. Viharos szerelmi kapcsolatuk során a nő első kézből lett tanúja a vérontásnak, a félelemnek és a korrupciónak, amely Escobar birodalmának felemelkedését kísérte. Amikor 1982-ben a Vallejo találkozott Pablóval, a férfi még csak egy fiatal kongresszusi képviselő volt, aki magas politikai tisztségben reménykedett. A nő könyvében egy erős, parancsoló és könyörtelen üzletember képét festette le, aki távol áll attól a „menekülő patkánytól”, amelynek a média tartotta Escobart. Így a szerető kizártnak tartja, hogy Pablo lepukkant farmokon rejtőzött, és felfedi azt az oldalát, amit csak kevesen ismerhettek, maximum a kartell családja.

Pablóval elvesztettem a józan eszem
Pablóval elvesztettem a józan eszem

Ilyen is tudott lenni

Virginia korábbi szeretőjét szép szavakkal is jellemezte: szerinte ugyanis Pablo nagyon nagylelkű volt, igencsak szeretett költeni más emberek javára, akiket kedvelt, így Virginiát is gyakran árasztotta el ajándékokkal. Egy rendkívüli találkozásról is ír, amikor meglátogatta a drogbáró egyik birtokát, ahol egy privát állatkert is helyet kapott elefántokkal, vízilovakkal, orrszarvúkkal, zsiráfokkal, zebrákkal, tevékkel és kengurukkal.

Vallejo éppen a birtokon lévő folyóban úszott, amikor állítása szerint beszippantotta egy örvény, és csak másodpercekre volt a haláltól – Pablo azonban egy percig sem habozott: „Gondolkodás nélkül utánam ugrott a vízbe, és már ott is termett mellettem. Először csak szavakkal próbált megnyugtatni, végül precíz mozdulatokkal és hihetetlen erővel kihúzott a partra. Az a magabiztos, bátor ember úgy ragadt ki a halál karmai közül, mintha egy tollpihe lennék, mintha egyenesen immunis lenne a veszélyre”. Virginia azt is elárulta, hogy e találkozó idején neki még párja volt, de a férfi kokainfüggősége miatt véget vetett a kapcsolatnak – ironikus módon a nő hamarosan a történelem egyik leghíresebb dílerének karjaiban találta magát.

forrás: femcafe