Patkány kísérlet – kólával itatták a patkányokat

<– Kezdőlap | Még több érdekes olvasmány

Patkány kísérlet – kólával itatták a patkányokat

patkány (Rattus) az emlősök (Mammalia) osztályának rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül az egérfélék (Muridae) családjába tartozó nem. A köznyelvben patkány alatt leggyakrabban a vándorpatkányt vagy a házi patkányt értik.

Patkány kísérlet – kólával itatták a patkányokat

Patkány kísérlet során cukros üdítőitalokkal itatták a rágcsálókat. A kóla és az egyéb cukros italok káros hatásai a szervezetünk újabb területeit roncsolják – állapítja meg a kutatócsoport.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a kólához hasonló cukros üdítőitalok komoly károsodást okozhatnak az agyban, és így memóriazavarok, kognitív problémák és sejtkárosodások keletkezhetnek.

Az üdítőitalokat eddig sem lehetett túlzottan egészségének mondani. Tele vannak cukorral vagy más édesítőszerekkel, tartós fogyasztásuk pedig cukorbetegséghez, szívelégtelenséghez, fogszuvasodáshoz és májproblémákhoz vezethet.

Egészségügyi problémák bővültek

A fenti egészségügyi problémák most bővültek: állatkísérletek alapján kimutatták, hogy a cukros kóla roncsolja a központi idegrendszert, és ez viselkedési problémákat idézhet elő. A kólával itatott patkányok megzavarodtak, és képtelenek voltak tájékozódni a labirintusban.

A kísérlet során három korcsoportra osztották az állatokat: 2 hónapos, 8 hónapos és 14 hónapos korúakra. Ezután mindegyik korcsoportot vízivó és vegyes, kóla-vízivó csoportokra osztották. 57 nappal később a rágcsálók képességeit labirintusban tesztelték. A tesztek elvégzése utána a patkányokat elaltatták, majd boncolással megvizsgálták az agyukat.

A VIZSGÁLAT SORÁN A CSAK VIZET IVÓ RÁGCSÁLÓK TÖKÉLETESEN EGÉSZSÉGESEK VOLTAK. AZ ÜDÍTŐITALOKAT FOGYASZTÓK MÁR KEVÉSBÉ.

Viselkedési tesztek

A viselkedési tesztek során a tudósok megállapították, hogy a legtöbb üdítőt ivó állatok memóriája rengeteget romlott, a helyzet különösen a 2 és 8 hónapos patkányoknál volt ijesztő. Rosszabb kognitív képességekkel rendelkeztek, mint vízivó társaik, és képtelenek voltak eligazodni az útvesztőben.

Az agyi károsodást a boncolási jelentés is megerősítette. A kólán tartott patkányok frontális lebenye különböző mértékben károsodott. Ez az agyterület olyan kulcsfontosságú funkciókért felel, mint a memória, az ítélőképesség, és a figyelem. A tanulásban szerepet játszó hippokampuszban is kóros elváltozásokat figyeltek meg.

EMBEREKNÉL A HOMLOKLEBENY KÁROSODÁSÁT A SZEMÉLYISÉGVÁLTOZÁSSAL ÉS A TÚLZOTT IMPULZIVITÁSSAL IS ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZTÁK MÁR, MÍG A HIPPOKAMPUSZ SÉRÜLÉSE FELTEHETŐEN JELENTŐS SZEREPET JÁTSZIK OLYAN BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁBAN, MINT A SZORONGÁS, A DEPRESSZIÓ, A BIPOLÁRIS ZAVAR, VAGY A SKIZOFRÉNIA.  

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy a káros hatások elsősorban tartós, napi szintű kólafogyasztás során jelentkeznek. Ha időnként megiszunk 1-2 pohárral, az feltehetően nem fogja roncsolni az idegrendszerünket. A másik fontos megállapítás, hogy a negatív hatások inkább a fiatalabb, még fejlődésben lévő rágcsálókat érintették, az idősebb, kifejlett példányoknál kisebb valószínűséggel jelentkeztek kognitív zavarok.

<– Kezdőlap | Még több érdekes olvasmány

forrás: facebook