Így dolgozhatnak a nyugdíjas tanárok – mutatjuk, kiknek maradhat meg a nyugdíjuk munka mellett

A közelgő tanévkezdés kapcsán az Adó.hu a közszférában dolgozó nyugdíjasok foglalkoztatását, azon belül is a „nyugdíj vagy munka” szabály alóli felmentés aktuális tudnivalóit tekintette át.

Mint emlékeztetnek, a közfeladatok folyamatos ellátása érdekében először egy meghatározott időtartamra, 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig vált lehetővé, hogy a korábbiaktól eltérően ne kelljen szüneteltetni egy szűk körnek az öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, átmeneti bányászjáradék, illetve táncművészeti életjáradék ( a továbbiakban együtt: ellátása) folyósítását. Ez a közszférában azok számára vált csak lehetővé, akik,

szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve
köznevelési vagy szakképző intézményben

folytatnak keresőtevékenységet az ellátás mellett. Azóta annyi változott, hogy már határozatlan ideig él a mentesítés a megnevezett intézmények nyugdíjas (vagy más, fentebb felsorolt ellátásban részesülő), munkát vállaló tagjainál.

A mentesítés tehát továbbra sem teljeskörű, csak a fentebb meghatározott területeken áll fenn. Így nem vonatkozik a közszféra többi, egyéb feladatot ellátó foglalkoztatójánál végzett tevékenységre – ezeknél ugyanis nem történt változás az ellátás folyósításának szüneteltetésére vonatkozó szabályoknál. Ahol szüneteltetni kell a nyugdíj folyósítását, ott a szüneteltetés időtartama alatt az érintett továbbra is nyugdíjasnak minősül, és a nyugellátás újbóli folyósításakor a nyugellátás kifizetésére az időközben bekövetkezett nyugdíjemelések mértékével megemelt összegben kerül sor. Ugyanez vonatkozik a többi, feljebb felsorolt ellátás mellett dolgozókra is.

A versenyszférában nincs korlátozás, szabadon dolgozhatnak a nyugdíjasok, és mellette megkaphatják a nyugdíjukat is.

Kapcsolódó
Megtöbbszöröződött a foglalkoztatott nyugdíjasok száma
2022-ben már 110 ezer 65-74 év közöttit foglalkoztattak.

The post Így dolgozhatnak a nyugdíjas tanárok – mutatjuk, kiknek maradhat meg a nyugdíjuk munka mellett first appeared on 24.hu.