Idő múlása avagy miért telik gyorsabban az idő

<– Kezdőlap | Még több érdekes olvasmány |

„Mi hát az idő? Ha senki sem kérdezi, tudom; ha kérdik tőlem, s meg akarom magyarázni, nem tudom.” – Hippói Szent Ágoston

Mindennapi életünkben az idő az események látszólag folyamatos sorrendjének érzékelésére utal. A szubjektív idő, az egyén belső időészlelése eseményekhez, történésekhez kötődik. Ez az idő sohasem egyformán telik, tartamérzete függ az életkortól és főként az események személyes jelentőségétől, körülményeitől. Az idő nem látható, érzékszervekkel nem érzékelhető mivolta a művészi képzeletben néhány allegorikus ábrázolási típus kialakulásához vezetett.

Gyerekként olyan, mintha egy év egy évezred lenne, majd felnövünk és hirtelen elkezd rohanni az idő. Mi erre a tudományos magyarázat? Most megtudhatod!

Biztosan neked is sok olyan emléked van gyerekkorodból, amikor úgy érezted, két szülinapod vagy két karácsony között évmilliók teltek el. Ma azonban, felnőttként már egészen másképp éled meg a napok, hetek, hónapok és évek váltakozását, úgy felgyorsult minden, hogy egyet pislogsz és már megint szilveszter van. Ismerős? Most tudósok fogják elmesélni, mi áll a jelenség mögött, illetve azt, hogyan „lassíthatod le” az életed ismét!

Ezért telik másképp az idő 8 és 80 évesen

„A napok, hetek, évek érzékelése az embernél azon múlik, éppen hogyan nézzük. Éppen most tapasztaljuk meg, vagy visszatekintünk az emlékeinkre?” – kezdte a Huffinton Post magazinnak Cindy Lusty a Michigan Egyetem pszichológus professzora.

A szakember ezután hozzátette, azon is nagyon sok múlik, mennyi idős voltál akkor, amikor az adott dolgot megtapasztaltad. Egy 8 évesnek egy hét nagyon nagy szelete az életéből, míg egy 80 évesnek szinte semmi, emiatt tűnik idősebb korban úgy, hogy az idő csak úgy rohan.

Ennek az élménynek egy másik oka, hogy a felnőtt élete vélhetően nem volt nagyon más 78 vagy 79 éves korában, míg a gyermekkorban nagyon sokszor történnek nagyon nagy változások rövid idő alatt. Új dolgokat tanulunk, elkezdünk sportolni, táncolni vagy énekelni tanulni. Az iskolában mindennap izgalmas dolgok történnek.

Ha megváltozik a rutinod, az időt is másképp érzékeled

Cindy Lusty szerint a fentiekből következik, hogy minél régebb óta élünk ugyanazon rutin szerint, annál gyorsabbnak érzékeljük az idő múlását, hiszen nincs, ami azt „megtörje”. A gyermek és fiatal élete nagyon mozgalmas, tanul, barátkozik, jön-megy, ismerkedik a világgal. Az idősebbek többsége azonban éveken, évtizedeken keresztül szinte mindennap ugyanazt teszi.

Így lassíthatod le az életed, hogy úgy érezd, tovább és többet élsz

„Az agyunkat arra tervezték, hogy feljegyezze a változásokat” –kezdte a lapnak egy másik szakember, Adrian Bejan a Duke Egyetem oktatója, akinek egyik kutatási területe éppen az, hogyan érzékeljük az időt.

Ez azt jelenti, hogy minél eseménydúsabbra tervezzük a napjainkat, minél több tevékenységet végzünk, minél kevésbé egyformák a hetek, hónapok, annál lassabbnak fog tűnni az idő múlása. Ezzel a technikával úgy érezheted, jól kihasználod a neked megadatott időt és ezt az életet. Ettől pedig alapvetően boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehetsz.

<– Kezdőlap | Még több érdekes olvasmány |