Európai Bizottság: lemondott az alelnök, akiről Orbán azt mondta, Soros embere

Benyújtotta lemondását az európai bizottsági tagságáról Frans Timmermans ügyvezető alelnök, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos, miután úgy döntött, hogy jelöltként indul a soron következő hollandiai választásokon – írta meg az MTI, miutána a politikus a mai nap tájékoztatott az Európai Bizottságot.

A brüsszeli közlemény szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke köszönetét fejezte ki Timmermansnak az uniós bizottság és az európaiak érdekében végzett sokéves munkájáért, és azonnali hatállyal elfogadta a holland uniós biztos lemondását. A hírek szerint von der Leyen úgy döntött, hogy az európai zöld megállapodásért, valamint az éghajlatpolitikai tárcáért felelős ügyvezető alelnöki pozíciót Maros Sefcovic alelnökre, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagjára bízza a brüsszeli testület új, holland állampolgárságú tagjának kinevezéséig.

A bizottsági közlemény szerint Ursula von der Leyen tájékoztatta az Európai Parlament elnökét és az Európai Unió Tanácsának soros spanyol elnökségét a Frans Timmermans lemondását követően hozott intézkedésekről, amelyek célja a folyamatban lévő ügyek zökkenőmentes folytatása. Az uniós bizottság elnöke továbbá hivatalos levelet küldött Hollandia miniszterelnökének, amelyben arra kérte Mark Ruttét, hogy javasoljon egy női és egy férfi jelöltet a biztosi posztra.

Ha hinni lehet a híreknek, Timmermans a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) közös jelöltje lesz a november 22-re kiírt, előrehozott holland parlamenti választásokon. A mindkét párt csúcsjelöltjének számító 62 éves munkáspárti politikus már korábban, július 20-án bejelentette, hogy szeretné elnyerni a miniszterelnöki posztot a novemberi választásokon, miután a PvdA és a GL közölte, hogy közös listán indul a választásokon. A Mark Rutte vezette kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.

Timmermans, – aki Orbán Viktor szerint Soros György embere – egyébiránt tíz év után tér vissza a holland politikába.

Kapcsolódó
Timmermans: Orbán és barátai Putyint csodálják
Az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje szerint erős baloldali Európára van szükség.

The post Európai Bizottság: lemondott az alelnök, akiről Orbán azt mondta, Soros embere first appeared on 24.hu.