A kerekesszékes utasoknak 36 órával az indulás előtt be kell jelenteniük utazási szándékukat a MÁV-nál

Egy kerekesszékes nő arról beszélt a Népszavának, hogy nyaralásuk alatt úgy döntöttek, átvonatoznak Balatonföldvárra.

Megnéztük a menetrendet, kiválasztottuk a vonatot, amely mellett ott volt a kerekesszékes embléma, és meggyőződtünk róla, hogy ez valóban egy alacsony padlós szerelvény. Kimentünk az állomásra, megvettük a jegyeket. Ajtónyitás gombbal, majd a kis kerekek enyhe megemelésével már a vagonban is voltam. Békésen ücsörögtem a behúzott fékjeimmel, amikor megjelent a kalauz. Határozott nyugalommal és nemmel válaszoltam arra a kérdésére, hogy bejelentettem-e az utazásomat. Mondtam, hogy nem, ma délelőtt döntöttem el a barátaimmal, hogy vonatozni szeretnénk. Ezen ő felháborodott, meg akart büntetni, mert – szerinte – ha nem jelentem be az utazást időben, nem tisztázott, hogy kinek a felelőssége, ha velem történik valami

– nyilatkozta a nő. A Népszavának a MÁV határozottan cáfolta azt az információt, hogy megbünteti a járataira előzetes bejelentés nélkül felszálló mozgáskorlátozott utasokat. Ugyanakkor azt elismerték, hogy a mozgáskorlátozott utasoknak az utazás előtt legalább 36 órával azért kell értesíteniük a MÁV-START-ot „a segítségnyújtás iránti igényükről, hogy a vasúttársaság felkészülhessen, és minden szükséges intézkedést megtehessen a szolgáltatás biztosítása érdekében”. Amennyiben a mozgáskorlátozott utas nem jelenti be előre utazási szándékát – folytatta a cég –, előfordulhat, hogy nem tudja elérni úti célját a tervezett időben a választott járattal.

The post A kerekesszékes utasoknak 36 órával az indulás előtt be kell jelenteniük utazási szándékukat a MÁV-nál first appeared on 24.hu.