A héten hatnapos a suli 71 ezer diáknak on 2023.01.21. at 06:29

A 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, illetve az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező több mint 71 ezer diákot 541 helyszínen várják. Az Oktatási Hivatal (OH) adatai szerint a 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 56 ezren jelentkeztek; a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9100, a nyolc évfolyamoson több mint 6000 gyermek vesz részt.

A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak. A felvételi szabályszerű lebonyolítását az illetékesek idén is figyelemmel követik.  A vizsgán a diákoknak mind a magyar nyelvi, mind a matematika írásbeli vizsgákon 45 perc alatt tíz feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk. Ezzel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek.

Fontos!

A felvételizőknek pontosan kell érkezniük.
A vizsgára személyazonosításra alkalmas igazolványt – diákigazolványt vagy személyi igazolványt – kell magukkal vinniük!
A dolgozat megírásakor a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát kék vagy fekete színű tintával kell elkészíteniük.
A magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez segédeszköz nem használható.
A matematika feladatlapok kitöltéséhez csak vonalzó, körző, szögmérő használható, zsebszámológép nem.

Akik a január 21-ei vizsgán nem tudnak részt venni, január 31-én pótolhatják a felvételit. Ehhez azonban alapos indok, a vizsgázók által benyújtott, indoklással alátámasztott írásos kérelem szükséges. Arról a vizsgát szervező intézmény igazgatója dönt. Vizsgaismétlésre nincs mód.

Az OH elnöke az MTI-nek azt mondta, az írásbelik javítása nyolc napon belül, a központi megoldókulcsok alapján történik, azokat a vizsgát követően nyilvánosságra hozzák. A diákok és szülők megnézhetik a kijavított dolgozatokat, ha úgy vélik, nem a központi javítókulcs alapján értékelték azokat, kérelemmel, fellebbezéssel fordulhatnak az intézményhez.

Az írásbeli eredménye alapján a szülőknek és diákoknak február 22-ig van idejük eldönteni, mely iskolákat jelölik meg a továbbtanuláshoz. Brassói Sándor szerint idén egyébként összesen 94 ezer körül lesz a felvételizők száma, de nem minden diák írásbelizik, mert  a középiskolák széles köre (jellemzően a szakképző intézmények) ezt nem várják el.

The post A héten hatnapos a suli 71 ezer diáknak first appeared on 24.hu.