GYÁSZ: Elhunyt Furkó Kálmán

ŐSZINTE RÉSZVÉTÜNK! 🙁
GYÁSZ: MEGHALT FURKÓ KÁLMÁN, A MAGYAR KYOKUSHIN KARATE EGYIK ALAPÍTÓJA
Életének 74. esztendőjében meghalt Shihan Furkó Kálmán (8. dan) – olvastuk a szomorú hírt.

FURKÓ KÁLMÁN
Masutatsu Oyama és Furkó Kálmán

A legendás karatemester életét egy cikkben lehetetlen összefoglalni, hiszen egy Legendáról van szó. Temérdek válogatott versenyzőt nevelt ki, valamint katonák és rendőrök GENERÁCIÓIT tanította évtizedeken keresztül közelharcra.

Nem csak a kyokushin magyarországi terjedéséhez járult hozzá, az egész világban ismerték őt a karatésok. A 8. dan-t a WKO-tól kapta, ami elképesztő dolog, hiszen a világon rajta kívül csak hárman kapták meg ezt a kitüntetést.

Ő volt az első magyar, aki teljesítette az 50 emberes küzdelmet (ez egy kemény harc 50 karatéssal egymás után, szünet nélkül, ahol senki sem fogja vissza magát). Ezen a képen a Kyokushin Karate alapító mesterével, Masutatsu Oyama-val látható fiatalkorában, azon kevesek közé tartozott, aki még a „forrásról” tanulhatta a karatét.

Furkó Kálmán karatemester

Furkó Kálmán (Nyírbátor1947január 2. – 2021augusztus 3.) magyar katonatiszt, ezredes, nyolcdanos karatemester, sportvezető. A karate egyik hazai atyja, a támadó közelharc megalapítója a Magyar Honvédségben.

Furkó Kálmán és Rádi Rozália gyermekekként született. 1961-ben Budapesten a vasútgépészeti technikumban folytatta tanulmányait. 1965-ben itt érettségizett és a Testnevelési Főiskolára jelentkezett sikertelenül. Ezt követően egy évet a MÁV Északi Járműjavítóban dolgozott technikusként.

Következő felvételije már sikeres volt, így 1966–67-ben 11 hónap sorkatonai szolgálatot teljesített az egri felderítő zászlóaljnál, ahol először találkozott a közelharccal. A főiskolán Galla Ferenc tanította a cselgáncsot és a birkózást. Ennek során a test-test elleni küzdelem újabb eszközeit ismerte meg. 1971-ben szerzett testnevelés tanári diplomát és 1973-ig a TFSE cselgáncsozója maradt, de közben már az elsők között ismerkedett Magyarországon a karatéval.

A diploma megszerzése után először Vácra helyezték, de hamarosan a szolnoki felderítő zászlóaljhoz került, ahol katonák ezreit tanította a közelharcra, önvédelemre.

A magyarországi kjokusin karate egyik alapítója. 1976-tól már nemzetközi karateversenyeken is indult. 1977 őszén alapította meg a Szolnoki LTE klubot, ahol számos válogatott versenyzőt nevelt és készített fel. 1979-ben a tokiói világbajnokságon a kjokusin karate válogatott vezetője és versenyzője volt. 1981-ben Svédországban, 1984-ben Japánban járt tanulmányúton. Első danját 1978-ban szerezte. 2017-ben, a Kazahsztánban megrendezett világbajnokságon a nyolcadik mesterfokozatot is megszerezte.

Az 1980-as évek közepétől hosszú ideig a Magyar Kjokusin Karate Szervezet elnökeként tevékenykedett. Továbbá a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke és a Magyar Fullcontact Karate Szervezet elnöke, emellett az Európai és a WKO Világszervezet övvizsgabizottságának is tagja volt.

Unokája Furkó Kálmán (1997) Európa-bajnok evezős.

Facebook: itt elolvasom

forrás: totaldamage , wikipédia